eMail: Flag NL Sign inSign in
Menu

De oplossing

De oplossing dankzij twee speciaal ontwikkelde synthetische materialen

Het eerste materiaal dat we getest hebben was een geocomposiet samengesteld uit ten minste één geonet en een niet geweven geotextiel (TNT). Dit lichte materiaal zonder gaten laat water en lucht door via de geocomposiet. Het is algemeen bekend dat niet-geweven stoffen (TNT) in de geotechniek hoofdzakelijk worden gebruikt als filters om de verschillende lagen te scheiden. Wortels kunnen wel penetreren door de aanwezigheid van onregelmatige en onderling verbonden poriën met een driedimensionale structuur.
De wortels dringen door TNT als ze nog klein zijn en groeien binnen de poriën totdat ze vrije ruimte te vinden, ook in het onderliggende organisch substraat. De zijdelingse groei van de wortels creëert ruimte binnen het weefsel.
Het enige wat gedaan moet worden om de groeiomstandigheden voor de ontwikkeling van de wortels te optimaliseren, is de mechanische krachten van TNT te verminderen en de porositeit van het weefsel en het plantaardig substraat te verhogen. De aanwezigheid van het TNT is belangrijk omdat het fijne deeltjes filtert en het materiaal sterker maakt.
Er zijn al vele geschikte geosynthetische materialen op de markt. Deze hoefde enkel nog getest te worden voor het gebruik als synthetische backing voor een hybride speelveld.

Tijdens onze tests vonden we enkele grote voordelen die TNT bood voor de groei van het gras.

 1. Hoewel TNT zeer poreus is, houdt het water beter vast dan zandgrond. Deze eigenschap zorgt voor een dempende functie: het absorbeert overtollig vocht en laat het weer los als de planten het nodig hebben. Dit resulteert in waterbesparing.
 2. TNT fungeert als mulch en gaat de groei van onkruid tegen.
 3. TNT houdt de warmte in de grond tijdens de winter. We hebben geconstateerd dat de wortels een sterke groei vertoonden onder TNT in de late herfst.

Een goed en op het oog eenvoudiger alternatief is een synthetische backing op een driedimensionaal netwerk. Dit brengt echter twee technische problemen met zich mee:

 1. het bevestigen van de synthetische vezels aan het netwerk is een ernstig probleem, dat fabrikanten van kunstgras nog steeds niet opgelost hebben,
 2. het is niet eenvoudig om een driedimensionale vorm te geven aan een open weefsel (netwerk), dat water gemakkelijk door moet laten terwijl de oppervlaktespanning van het water de gaten in een plat netwerk kan blokkeren. In onze studies zagen we geen goede resultaten met open geweven stoffen.
  We wendden ons vervolgens tot een innovatieve technologie gebaseerd op het weven van de synthetische vezels tot een kunststof backing, die bekend staat als Woven Grass.
  We gebruikten vezels van verschillende diktes om een driedimensionale backing te construeren met een onregelmatige vorm. Ook zorgden we ervoor dat de lege ruimtes tussen inslag en schering een onregelmatige en driedimensionale vorm hadden. 'Woven' technologie maakt een goede bevestiging van de synthetische vezels aan de backing mogelijk, omdat ze in 3-4 knopen aan de backing geweven kunnen worden. De kunstgras vezels worden met een dun laagje acryl lijm gelast met een kracht van meer dan 30 N, en het probleem van het verankeren van de vezels is opgelost zonder de poriën te verstoppen.

Het bestuderen van de twee speciaal vervaardigde materialen was eenvoudig... maar het optimaliseren van het organische substraat was een lang en kostbaar proces.

Het gebruik van een synthetische backing heeft veel voordelen, maar heeft zeker ook zijn grenzen.

We zochten naar een substraat dat voldeed aan de volgende eisen: het moest

 1. sportprestaties verbeteren,
 2. de omstandigheden voor grasgroei optimaliseren,
 3. onderhoud en mechanische werkzaamheden verminderen en
 4. een lange levensduur hebben.
 5. Dat was een hele opgave.

PowerGrass is het enige echt effectieve systeem ter wereld... maar we hebben het nog steeds over hardware

PowerGrass is de beste methode om een speelveld aan te leggen, maar zoals elk levend systeem kunnen zich problemen voordoen bij ondeskundig gebruik.

We merken elke dag dat er sterke interesse bestaat in ons project, en we beseffen ons dat het project zich binnenkort zal verspreid over de hele wereld. Maar om een echt succes te zijn, zijn wij van mening dat experts goed moeten begrijpen hoe PowerGrass werkt. We hebben PowerGrass ontworpen als een eenvoudig systeem, maar het laten groeien en het onderhouden van natuurgras vereist altijd gespecialiseerd personeel.

Initial growth in PowerGrass wtih Geofill PGInitial growth in PowerGrass wtih Geofill PG

Gras groeit sneller en uniformer in PowerGrass met zand en 50% Geofill PG.

Initial growth in USGA standard topsoilInitial growth in USGA standard topsoil

De groei is langzaam en minder uniform op een USGA-standaard substraat met 80% zand en 20% turf.

Young Seedling are growing fastYoung Seedling are growing fast

Jonge scheuten (lichtgroen) groeien tussen de synthetische vezels (donkergroen). Een maand na het zaaien ziet het eruit als een natuurlijke grasmat en is het kunstgras nauwelijks zichtbaar.

Roots Growth below PowerGrass backingRoots Growth below PowerGrass backing

Een grasmat met voldoende zuurstof boven en onder de synthetische backing groeit gezond en krachtig.

Ask for a free estimate, it's easy!

All fields are required!

» Privacy information notice (GDPR - European General Data Protection Regulation 679/2016)

The compilation and submission of this electronic form implies the acceptance of what is indicated in the Privacy Information Notice!

POWERgrass in the world

POWERgrass hybrid turf fieldPOWERgrass hybrid turf field

Synthetic turf fieldSynthetic turf field